Karitsanpotkaa hitaasti hauduttaen punaviinissä

Päivitetty: 23o elo 2018

"Klassinen potkaresepti. Liha erittäin mureaa ja suorastaan sulaa suuhun."

Raaka-aineet


4 karitsanpotkaakaritsanpotkaa

2 porkkanaa

1-2 sipulia

n. 8 valkosipulin kynttä tai kokonainen valkosipuli halkaistuna

4 dl punaviiniä

oliiviöljyä ja voita ruskistamiseen

rosmariinia, mielellään tuoretta

timjamia

mustapippuria rouhittuna

merisuolaa


Valmistusohje

  1. Potkat kannattaa ottaa lämpiämään hyvissä ajoin ennen ruuan valmistusta. Jos tavoittelet päivällistä, nosta vaikka aamiaisen yhteydessä lämpiämään. Lounasaikaan onkin sitten hyvä ryhtyä ruskistamaan potkia. 

  2. Pilko kasvikset karkeasti paloiksi, sipuli neljään lohkoon eikä tarvitse edes kuoria, koska kuori värjää kastikepohjan. 

  3. Mausta potkat ensin pippurilla, suolalla, ja yrteillä, nosta kuumaan öljyttyyn pannuun ja paista nopeasti hyvä kaunis väri joka puolelle. Tämän voi tehdä joko suoraan uunipadassa tai ruskistaa erikseen pinnoitetulla pannulla. 

  4. Nosta potkat pois ja pidä lämpimänä. 

  5. Freesaa pilkotut kasvikset nopeasti pannulla, lisää uunipataan lihan seuraksi.

  6. Kaada punaviini pataan ja kiehauta alkoholi pois. Kansi kiinni ja pata 120-asteiseen uuniin hautumaan useammaksi tunniksi, mutta siis vähintään kolmeksi tunniksi. Kun liha on kypsää, nosta potkat erilliseen astiaan ja pidä lämpimänä, esimerkiksi mikrossa

  7. Siivilöi paistoliemi pieneen kattilaan tai pannulle ja keitä reippaasti kasaan. Jos pinnalla on runsaasti rasvaa, sitä kannattaa kuori varovasti pois joko lusikalla tai kastikekauhalla ennen kokoon keittämistä. 

  8. Keitä, kunnes liemi muuttuu kastikemaisen paksuksi: tähän ei tarvita suurusteita.

  9. Tarjoile potkat kastikkeen kera. Kaveriksi sopii esimerkiksi peruna- tai juuresmuussi sekä uunijuurekset.